Vita si vitel

carne vita

Carnea de vita este o carne valoaroasa prin finetea sa si gustul tandru, ce ii confera un potential aparte in realizarea diferitelor preparate din meniuri cu sosuri dulci sau sarate. Este o carne folosita in majoritatea culturilor de pe glob cu exceptie Indiei, vaca fiind considerata animal sacru. In Romania, retetele sunt bogate si variate in folosinta carnii de vita, vitel cu o textura mai frageda, si a maruntaielor.

Aspect: culoare rosu intens, textura ferma

Meniu:

Aperitiv – frigarui, chiftele, carnati, sloi

Acompaniament – umpluturi cu carne tocata

Meniu principal – fripturi, sotari, rulade umplute, tocane

Rase principale romanesti

Baltata romaneasca – culoare alb cu maro-rosiatic, piele bruna groasa, productie medie de 3000l lapte/an, rasa romaneasca

Pinzgau de Transilvania – culoare rosu castaniu cu dunga alba pe spate si burta, productie medie de 2500l lapte/an, rasa romaneasca

Sura de stepa – culoare crem sur, productie media 1200l lapte/an, productie carne scazuta, rasa romaneasca

Bruna de Maramures– culoare bruna-cenusie, productie medie de lapte 3500l lapte/an, rasa romaneasca

Rosie dobrogeana – culoare rosiatica, productie medie lapte 3000l lapte/an, productie carne scazuta, rasa romaneasca

Ferme de crestere

Cresterea vacilor de catre fermieri ofera acestora beneficii constante, precum laptele colectat zilnic, sortit prelucrarii si vanzarii, sau hranirii viteilor. Carnea acestora, prin hranirea cu lapte, obtine o calitate superioara cu un gust si o compozitie deosebite. In functie de rasa, unele vaci sunt rezistente la conditii mai grele de viata sau o nutritie mai saraca, pe cand altele sunt foarte sensibile si cer o ingrijire atenta din partea fermierului. Pentru un randament ridicat, fermierii ofera atentie sporita hranei, spatiulului liber oferit, si, cateodata, muzicii ambientale din timpul mulsului.

Proprietati

Valori nutritionale/100 gr carne vita – fleica/  ficat/  plamani/  limba/  grasime – inabusite

Calorii

Proteine

236/   192/   120/   284/   651 kcal

34,41/   29,08/   20,40/   19,29/   9,68 gr

Lipide

9,51/   5,26/   3,70/   22,30/   67,49 gr

Carbohidrati

Apa

0/   5,13/   0/   0/   0 gr

55,67/   58,81/   76,40/   57,87/   22,07 gr

Sursa: http://webprod3.hc-sc.gc.ca/cnf-fce/report-rapport.do?lang=eng

Locatie achizitie

Macelarii: 18-40 lei/kg pret aproximativ

Cine are dorinta poate incuraja productia autohtona de carne de vita si preparate prin achizitia produselor de la Fermieri romani, dand posibilitatea acestora de a se specializa in fata unei cereri ridicate.

De ce fermierul consuma carne doar din gospodaria proprie: pantru ca hrana oferita animalelor e un factor decisiv in sanatatea consumatorului, iarba si cerealele netratate precum si lipsa hormonilor de crestere pentru animalele de tara, pe langa structura interna a carnii prin raportul carne macra si grasime, sunt factori iubiti de un om ce cauta sanatatea gurmanda.

Gatit

carnea pregatita pentru gratar sau fripturi se poate cresta pe ambele parti pentru a nu se restrange prea mult in timpul gatirii

– carnea pentru gratar sau tigaie e bine sa fie inconjurata de o pelicula subtire de grasime incat sa isi pastreze textura suculenta pana la finalul gatirii

– carnea gatita la cuptor se stropeste constant cu lichidul din tava pentru a nu se usca sau se asezoneaza cu un melanj pregatit pentru glazurare

Retete

Friptura de vita in sos de mustar, Lasagne cu carne de vita si ciuperci, Friptura de vitel cu sumac

Referinte

Santé Canada – http://webprod3.hc-sc.gc.ca/cnf-fce/report-rapport.do?lang=eng

Leave a comment